Εάν έχετε πάθος με την αναρρίχηση, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε το ακρωτήριο Βάνι, βορειοδυτικά στα 25 χλμ. από το λιμάνι του Αδάμαντα, εκεί όπου στον βυθό του κείτονται ακόμα πολλά ανεξερεύνητα ναυάγια σε βάθος πάνω από 50 μέτρα.

Η περιοχή λέγεται Ξερόκαμπος, όπου η ηλικία των ηφαιστειακών πετρωμάτων της ανέρχεται στα 3-2,6 εκατ. έτη, κατατάσσοντας την αρχαιότερη.

Κατευθυνόμενοι προς τα βόρια, θα βρείτε το ομώνυμο μεταλλείο. Σκληρά ηφαιστειακά πετρώματα, αρχίζουν να ξεπροβάλουν, ανδεσιτικές λάβες και χαμηλή βλάστηση με φυτά της Μήλου καθώς και noches – έγκοιλα στη λάβα, τα οποία έχουν σχηματισθεί από τη διάβρωση των βράχων λόγω του δυνατού ανέμου ο οποίος περιέχει αλάτι.

Οι χαρακτηριστικοί κοκκινόχαλκοι χρωματισμοί των πετρωμάτων, οφείλονται σε οξείδια σιδήρου και θείου στους εξαλλοιωμένους τόφφους.

Οι λάτρης της χλωρίδας, θα έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά την χαρακτηριστική φρυγανώδη βλάστηση μεσογειακού τύπου της Μήλου, που συνθέτετε με συστάδες από φίδες σε μίξη με σχίνους (Juniperus phoenicea), τοπικά κωνοφόρα δένδρα, αείφυλλων πλατύφυλλων και αγριελιές (Olea europaea var. oleaster). Στο βάθος διακρίνονται τα παλαιά εγκαταλειμμένα ορυχεία καολίνης.

Το ακρωτήριο Βάνι, εκτός από σπάνιο γεωλογικό ενδιαφέρων παρουσιάζει και σημαντική αρχαιολογική ιστορία. Υπάρχουν πολλά σημάδια στο έδαφος από την παρουσία αβαθούς θάλασσας στο παρελθόν. Έχουν εντοπιστεί απολιθώματα από δόντια και οστά θηλαστικών καθώς και δίθυρα θαλάσσια απολιθώματα, κοράλλια όπως και άλλα ενδιαφέροντα ευρήματα.