Αγία Κυριακή

Μόλις 9 χιλιόμετρα από το λιμάνι του Αδάμαντα, δίπλα στο γραφικό χωριό Ζεφυρία βρίσκουμε μια από της ομορφότερες και δημοφιλέστερες παράλιες της Μήλου, την Αγια Κυριακή, η οποία πήρε το όνομα της προς τιμή της ομώνυμης εκκλησίας.

Το πιο φημισμένα της χαρακτηριστικά είναι η απέραντη χρυσή αμμουδιά και τα πεντακάθαρα τιρκουάζ νερά της. Καθώς πλησιάζουμε προς την ακτή η άμμος παίρνει μια πολύ πιο λεπτή μορφή και τα βότσαλα στην παράλια φαντάζουν χιονισμένα.

Η παράλια παρουσιάζει και μεγάλο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Κάτω από την μεγάλη αμμώδη έκταση της βρίσκουμε θαμμένα αρχαία ερείπια και αγγεία.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά μικρά παραδοσιακά καφενεία και ταβερνάκια για να απολαύσετε και γευστικά το μπάνιο σας.

Αποτελεί την ιδανικότερη παράλια για οικογένειες με μικρά παιδιά, ώριμα ζευγάρια και ανθρώπους με κινητικές δυσκολίες, καθώς τα νερά της δε βαθαίνουν απότομα, έχει εύκολη προσβασιμότητα, μαλακή άμμο και πλούσια σκίαση χάρη στον μεγάλο αριθμό αλυκών
Ταυτόχρονα το φρέσκο αεράκι και τα ρυθμικά μικρά κύματα που δημιουργούνται, προσελκύουν πολλούς λάτρεις των θαλάσσιων σπορ. Αλλά και ο ξεχωριστός βυθός της με τα πεντακάθαρα κρυστάλλινα νερά της είναι ιδανικός για τους θαυμαστές της κολύμβησης με αναπνευστήρα και της υποβρύχιας φωτογραφίας.

Στο δυτικό τμήμα, η παραλία συνορεύει με αρκετούς μικρούς γραφικούς κόλπους.

Κατά κανόνα, προτιμώνται από άτομα που εκτιμούν την απομονωμένη χαλάρωση και τον γυμνισμό. Εδώ βρίσκουμε και την σπηλιά της Αγίας Κυριακής ανάμεσα στα βράχια που προσφέρεται για εκπληκτικές φωτογραφίες.

Πολλώνια

Στο βορειοανατολικό άκρο της Μήλου, συναντάμε το γραφικό ψαροχώρι Πολλώνια, όπου πήρε το όνομα του από τον αρχαίο θεό Απόλλωνα, προς τιμή του οποίου υπήρχε ναός στην Πελεκούδα τα αρχαία χρόνια.

Πλέον στεγάζει τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πολλωνίων, όπου οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εκδηλώσεις, εκθέματα τέχνης και φωτογραφίας, μουσικό – χορευτικές συναυλίες καθώς και παραστάσεις.

Κατά μήκος της βόρειας ακτής, δεσπόζει το σπήλαιο του Παπάφραγκα δίπλα στον νεολιθικό οικισμό της Φυλακωπής. Ενώ στην νότια ακτή, προσβάσιμα μέσω μη ασφαλτοστρωμένου δρόμου, βρίσκονται οι παραλίες Καστανάς και Τρία Πηγάδια.